Strony

środa, 27 listopada 2013

Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja

Jeszcze trzy dni i mamy andrzejki, dzień magicznych wróżb, kto z nas choć raz nie lał wosku przez klucz i widziała w tym przeróżne rzeczy. W dzień ten zajadamy przeróżne pyszności i dobrze się bawimy z przyjaciółmi. Warto czasem zaskoczyć domowników, przyjaciół wykwintną tartą tym razem będzie to tarta z pomidorami, papryką słodką i ostrą w towarzystwie mozzarelli oraz szpinaku. Dająca mnóstwo energii poprzez kolorystykę swoją i smak.

 Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku. Jak mówi stare polskie przysłowie "Na Świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja". W ten andrzejkowy wieczór samych pomyślnych wróżb i spełnionych nadziei
 

SKŁADNIKI: 

SPÓD (to jest porcja na tartę o średnicy ok. 23cm, ja robię podwójną porcję na średnicę 30cm)
- 1,5 szklanki mąki (185g)
- 100 g zimnego masła 
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej mąki 
- pół łyżeczki soli
NADZIENIE :
- paprykę słodką św. 1 szt
- pomidorki koktajlowe ok 10 szt
- oliwki czarne kilka sztuk
- szpinak św. 1 op
- rozmaryn gałązka 1szt ( może być też suszony ok. 1 łyżeczki)
- czosnek 2 ząbki
- paprykę ostrą 1 mały strączek 
- mozzarella 2 kule 
- masło 1/3 kostki
- sól, pieprz świeżo zmielony
 
SPOSÓB WYKONANIA :
- masło i mąkę z solą posiekać z jajem i zimną wodą. wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę 
- zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut( równie dobrze można zrobić ciasto dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce)
- schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na formę do tarty, dokładnie docisnąć do dna i boków
- ciasto na dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni(aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia.
- w tym czasie przygotowuję nadzienie pomidorki, paprykę, szpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki
- na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie szpinak doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem, chwile dusze na patelni
- na podpieczone ciastko na spodzie układam szpinak a na nim pomidorki, paprykę, mozzarellę, oliwki, pokrojony strączek papryki chili, układam świeży rozmaryn i doprawiam solą i pieprzem
- tak przygotowaną tarte wkładam do piekarnika nastawionego na 170 stopni na tak 15-20 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika)



WSKAZÓWKI:
- jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna.

Smacznego

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz