Strony

wtorek, 26 listopada 2013

Domowa pralina "ala ferrero- rocher "

Kto z nas nie kocha małych słodkich czekoladowych pralinek, mówi się to już ostatnia a ręka sięga po następną. Moim ulubiona pralinką jest ferrero- rocher taki mój malutki słodki grzeszek. Kto nie marzy o swojej idealnej bombonierce a zrobionej własnymi rękoma mniammmmm..... Jest to świetny pomysł na prezent i dany od serca. 
Dziś królową posta jest cudowna słodka pralina "ala ferrero- rocher  " 


SKŁADNIKI: ( porcja na ok. 35 pralinek)
- orzechy laskowe 100gram
- mleko w proszku - 2 łyżki
- cukier puder - 11 łyżek
-  masło - 150 gram
-  olejek wanilinowy kilka kropel
- olej- 10ml
- kakao ciemne 6 łyżek
-  wafle orzechowe 100 gram
- czekolada gorzka lub mleczna(wedle upodobania) 2 tabliczki

SPOSÓB WYKONANIA: 
- orzechy laskowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 5 minut po czym wykładamy je na ściereczkę(ręcznik bawełniany kuchenny) i masujemy, tym sposobem bardzo ładnie odejdzie nam skórka od orzecha 
- wybieramy z nich ok 30- 40 orzechów i wrzucamy do blendera do tych orzechów dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego, odrobinę oleju, 50 gram masła i dalej mieszamy w blenderze 
- do tej masy dodajemy 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek kakao i znowu mieszamy w między czasie dodajemy kolejne 100 gram masła i 5 łyżek cukru pudru
- do tej masy dodajemy pokruszone drobno wafelki mieszamy formujemy kulki i schładzamy ok 1h w lodówce

- po upływie tego czasu kulki moczymy w rozpuszczonej czekoladzie i otaczamy rozdrobionymi orzechami ponownie schładzamy
- praliny trzymamy w chłodnym miejscu lub w lodówce 

- jest też to cudowny prezent na święta  także serdecznie polecam





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz