Strony

czwartek, 28 listopada 2013

Domowa granola pyszna energetyczna.

Śniadanie jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia często w pośpiechu jemy kanapkę a za chwile ponownie jesteśmy głodni zajadamy na to słodki batonik bo na nic innego nie ma czasu...
Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób można zrobić domowa granolę. Pyszne podpiekane płatki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym.

SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki wirek kokosowych
- 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach)
- 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały)
- 0,5 szklanki brązowego cukru 
- 0,5 szklanki miodu
- 0,25 szklanki oleju 

SPOSÓB WYKONANIA:
- wszystkie składniki suche mieszamy w misce(płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona)
- w garnuszku rozpuszczamy miód, cukier brązowy, olej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do rozpuszczenia cukru
- gotową masę wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy do całkowitego połączenia składników 
- gotową układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- pieczemy ok 5 minut i po tym czasie przemieszamy aby zrumieniła się z każdej strony i pieczemy kolejne 5 minut
- po tym czasie kruszymy gotową granole i studzimy 
- przechowujemy w suchym pudełku 
- wychodzi z tego sporo także na cały tydzień szaleństwa z granolą nam starczy, słodka pożywna i dające wiele energii a co najważniejsza domowa bez konserwantów bez chemii
- jeżeli mamy jakieś swoje ulubione bakalie z czystym sumieniem dorzucamy do mieszanki i zjadamy do samego dna słoika :)

 

SMACZNEGO


2 komentarze:

  1. Dziś robię:), w nieco odmiennej wersji, ale tak to już chyba bywa z granolami, że ilu ludzi tyle wersji:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest ja też za każdym razem robię nieco inną :) Pozdrawiam

      Usuń