Strony

wtorek, 23 lutego 2016

Sok marchwiowo, bananowo - grejpfrutowy z ziarnem lnu

Urlop się skończył, choroby wciąż nie odpuszczają, więc trzeba się wspomóc czymś bardzo zdrowym co da nam "kopa" energetycznego, witaminowego. Soki chyba są jednym z prostszych rzeczy do zrobienia. Wystarczy obrać i wycisnąć. Aby witaminy takie jak A  D E K były przyswajalne przez nasz organizm, potrzebują tłuszczu. Ja dodaję łyżeczkę oleju kokosowego, jest bardzo wartościowym składnikiem całej mikstury. Dziś połączyłam jabłko, banana, grejpfruta,marchew. Dodałam łyżkę mielonego lnu do odbudowania flory bakteryjnej i osłony jelit oraz oleju kokosowego do przyswojenia witamin .
SKŁADNIKI : składniki na 3-4 szklanki
  • marchew 3szt większe 
  • jabłko 4 szt 
  • banan 1 szt 
  • grejpfrut połowę 
  • siemię lniane mielone 1 dużą łyżkę 
  • 1 łyżeczkę oleju kokosowego 
SPOSÓB WYKONANIA:
Marchew, jabłko, banan, grejpfrut obieramy. Przeciskamy wszystko przez wyciskarkę oprócz banana. Gdy mamy już cały sok wyciśnięty dodajemy banana, siemię, olej i całość miksujemy na jednolitą konsystencję. Sok jest pożywny i jest cudowny na pierwsze lub drugie śniadanie.
Polecam również sok z buraków klik

 Sok pomidorowy klik

A jakie są wasze ulubione połączenia warzywno- owocowe? 
Uściski 

poniedziałek, 8 lutego 2016

Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem.

Okres chorób nie ominął i nas. Powoli już dochodzimy do zdrowia,trzeba organizm wspomóc witaminami. Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem, świetnie postawi nasz na nogi. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co też ważne składniki są dostępne w sklepie "za rogiem".


SKŁADNIKI:
  • cukinia 1 szt 
  • rukola garść 
  • ziarna granatu 
  • ziarna słonecznika 3 łyżki 
  • feta pół kostki 
  • 3-4 łyżki oleju 
  • sól do smaku 
  • łyżeczkę miodu 
  • sos z cytryny do smaku 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Cukinie myjemy, tniemy ją na temperówce, przez co uzyskamy makaron. Jeśli tego nie posiadamy, możemy ją pociąć na paseczki nożem. Cukinie łączymy z granatem, rukolą, ziarnami słonecznika, kostkami fety. Z oliwy, miodu, cytryny, soli  robimy dresing, którym polejemy i wymieszamy nasze makaronowe szaleństwo. 


Łatwe, kolorowe, pełne bomby witaminowej danie. Teraz mam nadzieję, że wszelkie choroby, będą nas szerokim łukiem omijały.
Uściski

wtorek, 2 lutego 2016

Fasolka po bretońsku




SKŁADNIKI :
  • fasola jaś ok.300 g 
  • ok.700 g  laski kiełbasy zwyczajnej (naszej ulubionej, toruńskiej, śląską lub innej)
  • 1 dużą cebulę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  • 2-3  łyżki smalcu 
  • świeży tymianek 3-4 gałązki 
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 
  • pół łyżeczki kurkumy (można pominąć)
  • liść laurowy 3 szt 
  • ziele angielskie 4-6 szt 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Fasolkę moczymy, najlepiej na całą noc. Fasolkę wraz z wodą wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki.
Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy.

Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach fasolka gości na stole. Każdy ma na nią swój sposób, aby była jak najsmaczniejsza. Nie jest to żadne danie odkrywcze, ale jakie pyszne. A jakie Wy macie sposoby na pyszną fasolkę po bretońsku?
Smacznego