Strony

wtorek, 2 lutego 2016

Fasolka po bretońsku




SKŁADNIKI :
  • fasola jaś ok.300 g 
  • ok.700 g  laski kiełbasy zwyczajnej (naszej ulubionej, toruńskiej, śląską lub innej)
  • 1 dużą cebulę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  • 2-3  łyżki smalcu 
  • świeży tymianek 3-4 gałązki 
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 
  • pół łyżeczki kurkumy (można pominąć)
  • liść laurowy 3 szt 
  • ziele angielskie 4-6 szt 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Fasolkę moczymy, najlepiej na całą noc. Fasolkę wraz z wodą wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki.
Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy.

Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach fasolka gości na stole. Każdy ma na nią swój sposób, aby była jak najsmaczniejsza. Nie jest to żadne danie odkrywcze, ale jakie pyszne. A jakie Wy macie sposoby na pyszną fasolkę po bretońsku?
Smacznego

3 komentarze: