Strony

środa, 27 maja 2015

Domowy syrop z pokrzywy

Pokrzywa traktowana jest  powszechnie jako chwast, a jest jedną z najcenniejszych roślin spotkanym w naszym kraju. Ma w sobie całe bogactwo składników odżywczych,  związków mineralnych, głównie w młodych listkach(głównie potas,azot i fosfor, ale także wapń,żelazo, magnez,mangan, krzem i cynk) oraz witamin A,C,K oraz witaminy z grupy B, a także białka, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy,chlorofil, ksantofil, karotenoidy, oraz  szereg innych cennych związków i substancji organicznych. Najlepsza pokrzywa jest od maja do połowy czerwca. Jest na wyciągnięcie ręki i zupełnie za darmo.

 Po za tym : 
 * oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii; 
 * przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie; 
 * oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka; 
  * obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi; 
  * posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu; 
   * uodparnia organizm; 
   * usprawnia przemianę materii; 
   * przywraca właściwy apetyt; 
   * przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.
 Zbierając pokrzywy naszło mnie na wspomnienia, będą małą dziewczynką zbieraliśmy pokrzywy dla kurczaczków, były bardzo drobno cięta i im podawane :) 
 Przepis na ten cudowny syrop dostałam od Małgorzata Nicińska klik za co bardzo jej dziękuję. 
 SKŁADNIKI : 
  • listki pokrzywy (same czubki pokrzyw)
  • cukier 
  • sok z cytryny 
SPOSÓB WYKONANIA  
Pokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń.  Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy kroimy, drobno wkładamy do kubka i ubijamy. Gdy kubek jest już pełny,  wrzucamy go do garnka i zalewamy taką samą ilością wody. 1 kubek pokrzyw + 1 kubek wody. Gotujemy pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru. Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry nogami i wkładamy pod gruby ręcznik (sucha pasteryzacja)
Gotowe teraz możemy się cieszyć naszym syropem. Ja zaczęłam podawać go moim dziewczynką dla odporności. 1 łyżeczkę dziennie:) 

Polecam również pesto z pokrzywy klik
Korzystajmy z dobrodziejstwa natury, radzono sobie przez setki lat, ale pęd cywilizacji zatarł to co natura nam sama dała, warto do tego wrócić.

15 komentarzy:

  1. trwa szał na pokrzywę... nastawiłam już ją na Twój syrop... na pikniku szkolnym u córki jadłam przepyszną zupę z pokrzyw - mam przepis i już ugotowałam... mam też przepis na koktajl banan i pokrzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nazrywałam dziś kolejny kosz pokrzyw :) przeważnie jem w wersji obiadowej, ale taki slodki syrop też zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki syrop przetrwa nam zimę , i da nam duuuuużoooooo :) zdrowia. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Podoba mi się świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wart zrobienia, prosty, pokrzywy darmowe, samo zdrowie :)

      Usuń
  4. Świetne, a powiedz ile mniej więcej miałaś pokrzyw, ile dałaś cukru i ile słoiczków Ci wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrzyw zebrałam mniej więcej taki tradycyjny koszyk wiklinowy na zakupy, uzyskałam z tego 6 słoików od dżemu i 3 małe słoiki. Na tą porcję wyszło mi ponad kilo cukru i sok z półtorej cytryny. Powodzenia, pozdrawiam.

      Usuń
  5. Ajjj najbardziej urzekł mnie fragment o pokrzywie dla kurczaczków, mam takie same!! Nawet nie dalej niż przedwczoraj opowiadałam o tym mojemu mężowi! :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na samą myśl o tym mam uśmiech na twarzy:) to są cudowne chwile, która nie jedna z nas ma w sercu. Moje dzieci już tego nie znają, ale dzielnie z mamą gotują :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Kurcze muszę sie skusić, nie robiłam jeszcze :)dziękuję za przepis zapraszam do mnie
    www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba też się skuszę, niedawno zrywałam pokrzywę i zalewałam wodą, eliksir na mszyce. A z dzieciństwa mam takie same wspomnienia, zrywałam jeszcze pokrzywy dla starszej sąsiadki i dawała mi za to parę groszy. Jaka była radość. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobie!, ale mam pytanie czy to by dalo rade zrobic bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, myślę,że cukier z powodzeniem można by było zastąpić naturalnym miodem. Musiała bym trochę poeksperymentować, aby podać jego proporcję oraz smak uzyskany. Chętnie poznam innych opnie :) Pozdrawiam

      Usuń