Strony

poniedziałek, 9 marca 2015

Ravioli z pieczoną marchwią i nutą rozmarynu

 Jak już wcześniej pisałam w prostocie tkwi metoda. Proste składniki potrafią nas niejednokrotnie zaskoczyć. Połączenie pieczonej marchwi która skrywa się pod miękkim elastycznym  ciastem pod postacią ravioli... pychota. Niech ravioli umieszczone na zdjęciach samo się broni, niech rozbudzi kubki smakowe i wyobraźnię smaku....
              
SKŁADNIKI :
ciasto 
  • 2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550)
  • 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego)
farsz
  • 4 marchwie większe
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
dodatkowo
  • sok z cytryny
  • masło 1/3 kostki
  • 2 gałązki rozmarynu( równie dobrze smakuję z tymiankiem)
  • 2 łyżki startego parmezanu

 Marchew myjemy, osuszamy, smarujemy olejem i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gdy się upiecze obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem,solimy i wyciskamy sok z cytryny do smaku. Mąkę przesiewamy dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła, ilość wody zależy od rodzaju mąki.Zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut. Rozwałkujemy ciasto dość cienko, nakładamy łyżeczką farsz, nakładamy na to ciasto, odciskamy nadmiar powietrza i wycinamy radełkiem kwadraty lub jak w moim przypadku wycinam wykrojnikiem. Rozmaryn tniemy na drobno i rozcieramy go z  masłem, odrobiną soli i soku z cytryny, tak gotowe masło rozpuszczamy.Ugotowane ravioli polewamy naszym rozpuszczonym masłem rozmarynowym posypujemy startym parmezanem, zajadamy :)

Smacznego
Przepis na to danie również możemy znaleźć w magazynie Pasje i Smaki klik Polecam!

1 komentarz: