Strony

czwartek, 14 sierpnia 2014

Muffinki czekoladowe z budyniem

W końcu odzyskałam komputer więc znów mogłam ruszyć z kuchnią :)) Aby nie było nie próżnowałam tworzyłam różne receptury na makaron powstałam między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai  muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez czekoladę i budyń.

SKŁADNIKI : porcja na ok 16 muffinek 
  • 225 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 40 g kakao ciemnego 
  • 160 g cukru plus łyżkę do budyniu
  • 120 g czekolady (można użyć pół na pół mlecznej, gorzkiej jak kto lubi )
  • 2 jajka 
  • 300 ml mleka do babeczek plus 400 ml do budyniu 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • budyń 1szt (użyłam śmietankowego )


SPOSÓB WYKONANIA :
- przygotujemy budyń wedle instrukcji na opakowaniu ( ja użyłam 400 ml mleka, aby był gęściejszy)
- rozpuszczamy masło
- mieszamy składniki suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka
- łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników
-  nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
- po upieczeniu od razu wyciągam z foremek sylikonowych, aby babeczki mogły odparować przez co uzyskujemy chrupiący wierzch i mięciutki środek
- jeżeli nie chcemy robić z budyniem możemy dodatkowo do każdej porcji dodać kosteczkę czekolady będzie jeszcze bardziej wilgotna w środku i bardziej czekoladowa :))

Babeczki robi się bardzo szybko i bardzo szybko znikają :)
Smacznego

9 komentarzy:

  1. Pysznie tu u Ciebie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki i budyń! Super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z budyniem musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie -czekolada ma byc tylko pokruszona ? nie trzeba rozpuszczac ,tak?

    OdpowiedzUsuń
  5. tak pokruszona, ja robię tak, że część kruszę drobniej a w część dodaję większe kawałki, wtedy po upieczeniu ciasto wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z podwójnej porcji wyszło mi 38 muffinek.Zrobiłam z domowym gęstym budyniem. Przepyszne (nie za słodkie), fajnie wyszły kawałki czekolady w środku, na następny raz chyba pokruszę grubiej i dodam jej więcej. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń