Strony

czwartek, 12 czerwca 2014

Ciastka owsiane z czereśnią

Sezon czereśniowy w pełni, jest to jeden z nielicznych  owoców, które zjada moja starsza córka, więc gdy jest sezon wykorzystuję to na maksa. Daję jej na wszelkie możliwe sposoby, które przychodzą mi do głowy. Uwielbiamy w domu ciasteczka owsiane więc i tam czereśnie wylądowały :) Robi się je bardzo szybko i można je zjadać tyle ile się da :)) Z czereśniami trzeba się spieszyć, aby szpaki nie były pierwsze:)


SKŁADNIKI : na około 30-35 sztuk
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1/4 szklanki cukru brązowego 
  • 1 duże jajko 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2,5 szklanki płatków owsianych 
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
  • 1 szklanka czereśni wypestkowanych i przeciętych na pół 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 SPOSÓB WYKONANIA :
- masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować  - dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować
-  do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować
- dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką
- układać na blaszce z sporych odstępach.
-  piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 15 minut)
- chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy (będą miękkie ), potem studzić na kratce.


Smacznego zajadania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz