Strony

wtorek, 6 maja 2014

Tagliatelle ze szparagami i groszkiem

Majówka minęła pogada lepiej przemilczeć i grilla też nie było. Najważniejsze było - odpoczynek:)) nawet ja muszę czasem przestać gotować nie wytrzymam długo ale dwa dni sobie dałam :)) W maju mamy sezon na szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa, sycący makaron odrobina kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać.

SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski)
  • 200 g makaronu świeżego (klik jak go zrobić) równie dobrze może być suszony makaron 
  • szparagi świeże ok 150 g 
  • groszek mrożony 2 garście 
  • sok z cytryny do smaku plus otarta skórka 
  • świeżo zmielony pieprz, sól do smaku 
  • parmezan wedle uznania 
  • gałązkę rozmarynu 
  • oliwa 3 łyżki 

 SPOSÓB WYKONANIA :
- szparagi myję odcinam twarde końcówki, odcinam główki, a resztę tnę po ukosie na kawałki ok 1,5 cm
- główki szparagów bardzo krótko blanszuję (gotuję w osolonej wodzie ok 1 minuty i przelewam zimną)
- wstawiam makaron do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 3 minuty (jeżeli używasz suszonego postępuj wedle instrukcji podanej na opakowaniu, makaron powinien być al dente )
- rozgrzewam oliwę na patelni z gałązką rozmarynu, po czym dorzucam pocięte szparagi wraz z groszkiem i obsmażam ok 2-3 minuty (aż szparagi zmiękną,ale będą jeszcze chrupiące), lekko solę
- dorzucam ugotowany makaron oraz główki szparagów mieszam, aby wszystko przeszło aromatem , dodaję soku z cytryny (ok 1 łyżeczkę)oraz otartą wcześniej sparzoną skórkę z cytryny
-  pieprzę świeżo zmielonym pieprzem ,  wymieszam na patelni
- podaję na talerzu z posypanym parmezanem (można wykorzystać inny twardy dojrzewający ser)
- danie to przyrządza się bardzo szybko i świetnie smakuję, warto wykorzystać okres gdzie mamy świeże szparagi :)

Smacznego

2 komentarze:

  1. Wyglada oblednie, wyprobuje w weekend z domowym makaronem oczywiscie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam...przepyszne danie na obiad :))))Zalaczylabym zdjecie ale nie wiem jak :(

    OdpowiedzUsuń