Strony

środa, 7 maja 2014

Risotto ze szparagami

Oglądając mnóstwo programów kulinarnych  ciągle gdzieś się przewijało danie risotto zastanawiał mnie smak tego dania. Od dawna się to tego przymierzałam ale zawsze jakieś inne danie wypychało risotto na dalszy plan. Aż w końcu się zmobilizowałam i je sama wykonałam. Pierwsze było zupełnie klasyczne tylko z parmezanem. Byłam tym zachwycona jak tak proste danie może być tak smaczne. Procedura robienia jest niezmienna przez lata i również ja się jej trzymam. Dziś pokaże wam jak zrobić klasyczne risotto ze szparagami oraz musem szparagowym. Jest pyszne nawet mój "m" był zachwycony.


SKŁADNIKI: na 4 osoby
  • 500 g szparagów świeżych
  • 1 l wody 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 szalotka drobno posiekana (może być też cebula)
  • 300 g ryżu do risotto 
  • 125 ml białego wina 
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 
SPOSÓB WYKONANIA:
- twarde końcówki szparagów usuwam, czubki szparagów odcinam i odstawiam, resztę szparaga tnę na kawałki
- w garnku zagotuje wodę z cukrem, odrobiną soli i łyżką masła, przez krótką chwilkę blanszuję główki szparagów po czym przelewam je zimna wodą - odkładam
- resztę szparagów gotuje ok 15 minut
- po tym czasie wyciągam z wody szparagi pozostawiając wodę, którą wykorzystam do ryżu
- szparagi miksuje blenderem i aby uzyskać bardziej aksamitne  puree  przecieram przez sitko, aby pozbyć się włókien, które mogą pozostać
- na patelni rozgrzewam łyżkę masła, szklę na tym szalotkę dodaję ryż wymieszam i smażę ok 1 minuty aż ryż stanie się przezroczysty
- do ryżu dodaję wino mieszam do momentu aż wchłonie się (PAMIĘTAJMY aby wino nie było chłodne musi być lekko podgrzane)
- gdy wino wyparowało dolewam chochlę wody ze szparagów mieszam,gdy wchłonie dolewam kolejną chochlę po czym ponownie mieszam przykrywam czynność tą powtarzam do momentu aż ryż zmięknie (PAMIĘTAJMY, aby wywar był ciepły inaczej ryż nam stwardnieje) trwa to ok 15 minut
- po tym czasie dodaję dodaję łyżkę masła i nasze puree ze szparagów, czubki szparagów doprawiam solą oraz pieprzem (z pieprzem uważajmy, aby nie przesadzić smak tego ryżu jest bardzo delikatny)
- zdejmuję z ognia przykrywam i pozostawiam na 2-3 minuty po czym podaję

Danie jest przepyszne bardzo delikatne a zarazem ma to coś w sobie. Warto choć raz sobie przyrządzić risotto :)

Smacznego

5 komentarzy:

  1. Basiu, a szparagi to gdzie według Ciebie najlepiej kupić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję na targowisku, ale teraz już praktycznie we wszystkich marketach są dostępne :)

      Usuń
    2. Nigdy nie jadłam, nie mogłam się przekonać. Ale teraz muszę spróbować ;)

      Usuń
  2. Taki kremik ze szparag jak do ryzu robie tez do makaronu, tyle ze dodaje smietanke :) A do risotta dodaje wino Marsala, najlkepsze:0 Pysznosci szparagowe:)

    OdpowiedzUsuń