Strony

piątek, 28 marca 2014

Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem

Wczoraj pokazywałam kluski rzymskie z pomidorkami i świeżą bazylią (klik), dziś wersja bardziej sycąca z boczkiem, cebulką oraz rozmarynem nasi panowie będą zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:)) 




SKŁADNIKI :porcja na 4 osoby przepis autorski
  • 475 ml mleka 
  • 400 ml wody
  • 115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 
  • 250g semoliny 
  • 100 g startego parmezanu 
  • 2 żółtka 
  • boczek wędzony 3 plastry
  • rozmaryn świeży 1 gałązkę 
  • 1 małą cebule czerwoną
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
 SPOSÓB WYKONANIA :

- w garnku zagotuj mleko z wodą z 2 łyżkami masła i pół łyżeczki soli
- gdy zacznie się gotować stopniowo dodajemy semolinę cały czas mieszając (dobrze to robić drewnianą łyżką, kiedyś połamałam plastikową podczas mieszania masy :)) mieszamy tak na wolnym ogniu ok 15 minut nasza masa będzie dość gęsta
- masę zestawiamy z ognia łączymy ją z żółtkami połączonymi z dwoma łyżkami parmezanu
- całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową odstawiamy, aby ostygło
- w między czasie smarujemy nasze naczynie masłem a resztę masła rozpuszczamy
- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
- za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię
 - boczek kroję w kosteczkę, cebulę we wiórka i układam na kluskach posypuje rozmarynem
- całość polewam masłem i posypuję startym parmezanem
- wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut do zrumienienia się skladników
- gotowe posypuję jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i można zajadać świetnie do tego pasują nasze ogórki kiszone :)

Smacznego

3 komentarze: