Strony

czwartek, 13 lutego 2014

Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym

Makarony na słodko uwielbiane przez dzieci, a gdy do tego makaron jeszcze ma smak jednych z ulubionych przypraw to uśmiech i zadowolenie na twarzy dziecka murowane no i brzuszek pełny. Nie jeden ze z nas lubi też słodką odmianę makaronu. Tym razem zrobiłam makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak waniliowy. A już gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem i orzeźwiającymi listkami mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku.



SKŁADNIKI: przepis autorski
makaron 
  • 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405)
  • 4 jajka duże
  • pół łyżeczki soli morskiej 
  • 2 laski wanili 
  • mąkę pszenną  do podsypywania (405)
sos 
  • 1/2 laski wanili 
  • 150 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 żółtko 
  •  
  • ok 50 gram twarogu do posypania 
  • borówki 1 op 
  • kilka listków mięty świeżej 



SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego ok 120 g na jedną porcję (resztę trzymamy w lodówce na później lub suszymy gotowe gotowe kokardki później zamykamy w suchym pojemniku.
makaron
- semolinę wsypać do miski, z laski  wanili wyłuskać nasiona i wrzucić je do mąki i na sucho rozetrzeć ze semoliną , aby nasionka się podzieliły dodać sól i wszystko razem wymieszać
- dodać do tego jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny 
- po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając, aby podsypywać mąką, aby ciasto się nie kleiło
- teraz radełkiem tniemy paski i dzielimy je na prostokąciki (mi najlepiej odpowiadały 3cm szerokości i 4 cm długości

- gotowe prostokąty chwytamy pośrodku i łączymy brzegi w środek

sos
- odmierzamy 100 ml mleka plus śmietanę, wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu z wyłuskanymi ziarnami wanili (strączek też gotujemy) dodajemy cukier
- w 50 ml mieszamy żółtko i łyżeczkę mąki tak, aby nie było grudek
- wlewamy do mleka i mieszamy aż zacznie gęstnieć (uważamy, aby się nam nie przypalił)

- gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 3 minut jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle podanej instrukcji czasu
- odsączamy i podajemy z twarogiem, borówkami i świeżymi listami mięty polewamy to wszystko naszym waniliowym sosem



Danie jest pyszne a mięta cudownie odświeża słodycz sosu i borówek
Smacznego


    1 komentarz:

    1. Ja też bardzo lubię makaron na słodko, z twarogiem to smak mojego dzieciństwa :) Twój wygląda pysznie :)

      OdpowiedzUsuń