Strony

poniedziałek, 17 lutego 2014

Pleśniak

Na każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:)


SKŁADNIKI :
  • 200 g masła
  • 5 jajek (białka osobno będą ubite)
  • 3 szklanki mąki krupczatki (można dodać zwykła mąkę pszenną )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)
  • cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta 
 SPOSÓB WYKONANIA :
- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy na jednolitą masę, i trzecią najmniejszą damy ją na górę. - wszystkie trzy kule owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę.
- białka ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy powoli  2/3 szklanki cukru
- blachę o średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- na spód blachy trzemy na tarce o dużych oczkach największą naszą  kulę
- dodajemy wydrylowane wiśnie
- na to trzemy kakaową kulę
- dodajemy nasze ubite białka
- i na samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę
- tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika)
- po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy wierz ciasta

gotowe pyszne kruche z cudowną pianką ciasto idealne do niedzielnej kawy :)

 Smacznego.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam to ciasto. Zwłaszcza w sezonie z dodatkiem świeżych czerwonych porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń