Strony

czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa migdałowa z żurawiną

Jest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu.

 SKŁADNIKI:
- 1 litr mleka
- 100 g płatków migdała
- laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- szczyptę soli 
- garść żurawiny suszonej

SPOSÓB WYKONANIA:
-Mleko zagotuj z cukrem i wanilią (wyłuskane nasionka wraz z laską). Do gorącego dodaj suszone żurawiny, aby napęczniały.
- Migdały jeśli nie mamy w płatkach do całe zaparz na chwile w gorącej wodzie, bez problemu usunie się z nich skórkę, posiekać i zmielić w blenderze (ja mieliłam w młynku do kawy)
- do mleka wsypać cukier, szczyptę soli wrzucić migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę
- można ją podawać na ciepło jak i na zimno
- szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz