Strony

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Hu! Hu! Ha! ... czekolada z chili i cynamonem na gorąco.

"Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła!my się jej nie boimy..." 
bo gorącą czekoladę z chili  stworzymy :)
 Nadchodzą mrozy a czym najlepiej ogrzać organizm i uwolnić pełno endorfin jak nie gorącą czekoladą z chili i cynamonem. Pyszna cieplutka i gęsta a za razem pikantna czekolada w wielkim kubku. Świetnie się komponuję z kocem i dobrą książką. Nic tylko stworzyć i wskoczyć pod kocyk.


SKŁADNIKI:( PORCJA NA 2-3 KUBKI)

- 250 ml mleka
- 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
- 2 łyżki cukru pudru 
- 1/3 łyżeczki chili w proszku (ostrej papryki) lub kawałek papryczki chili - w ilości do smaku
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu 
50 g gorzkiej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA:
- do garnuszka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier puder oraz świeżą papryczkę chili i korę cynamonu jeśli ich używamy (przyprawy w proszku dodajemy później). Podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając (nie zagotowywać).
- czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Dodać cynamon i chili w proszku lub płatki chili. Zagotować. Na koniec można masę zmiksować. Masa powinna wyjść brązowa i gładka.
- podawać z posypanym cynamonem, płatkami chili, lub ubitą śmietaną 
- pić i uwalniać endorfiny szczęścia:)
 * inspiracja do czekolady ze strony "Kwestia Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz