Strony

poniedziałek, 21 października 2013

Zupa buraczkowa mojej babci

Zupa buraczkowa mojej babci, jedna z moich ulubionych, smak dzieciństwa i ten uśmiech babci jak mogła poczęstować gości jedzeniem- bezcenne

SKŁADNIKI:
- buraki ok kg
- włoszczyzna (2 marchwie, 1 pietruszkę korzeń, seler mały 1 szt, cebulę )
- lubczyk 1 łyżeczkę
- sól morska 2 łyżeczki
- pieprz do smaku
- cytryna do smaku 

- cukier do smaku
- śmietankę ok 100ml
- kawałek kości od schabu
- ziemniaki 6 szt  

- mąkę do zagęszczenia zupy 3 łyżki

SPOSÓB WYKONANIA
- wstawiam wodę z kością, między czasie przygotowuję włoszczyznę, obieram i kroję w kostkę a marchew w talarki.
- obieram buraki większe przekrawam na pół(część buraków zostawiam do wyciśnięcia z nich soku w sokowniku)
- gotuje wszytko doprawiam przyprawami
- pod koniec gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna
- osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree
- gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru  aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak
- zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką
- tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam po dwie kulki ziemniaczanego puree posypanym koperkiem
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz