Strony

wtorek, 15 października 2013

Karkówka pieczona na warzywach na kanapki

Dziś podaję wam rodzaj innego mięsa które równie dobrze można wykorzystać na kanapki lub równie dobrze na obiad. Jest to karkówka a możliwości jej wykonania jest mnóstwo:) oto jeden ze sposobów :


Składniki:
Karkówka b/k ok 1kg warzywa użyte do pieczeni:
- sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół
- pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki
- czosnek starty 3 ząbki - papryka czerwona 1 szt
- papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt
- oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt
- lubczyk 1 łyżeczkę
- musztarda ostra 1 łyżkę
- oliwa ok 100 ml


 Sposób wykonania:
- mięso umyłam,osuszyłam, wycięłam nadmiar tłuszczu
- obrałam czosnek, starłam na tarce
- mięso posoliłam z obu stron doprawiłam resztą przypraw i
porządnie wymasowałam(mięso dostało porządne lanie:)
- tak przygotowany kawałek mięsa wcisnęłam do siatki

 - siatkę zabezpieczyłam i schowałam do lodówki na dwa dni aby dobrze się zamarynowało. Kilka razy przewracałam mięso aby z każdej strony przeszło aromatem przypraw.
 - obrałam warzywa ułożyłam na dnie brytfanki
- mięso obsmażyłam z każdej strony na rumiany kolor
- obsmażony kawałek ułożyłam na warzywach podlałam wodą z patelni na której obsmażało się mięso




- brytfankę umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekłam 1,5h godziny po godzinie zdjęłam przykrywkę, aby mięso nabrało koloru i chrupkiej skórki
- po upieczeniu dałam mu odpocząć 40 minut po czym było już gotowe na kanapki




 Smacznego

1 komentarz: