Strony

wtorek, 15 października 2013

Boczek pieczony w piwie z nutą lawendy oraz miodu


Mamy ogromny wybór kiełbas, przeróżnych dodatków mięsnych do kanapek, ale coraz trudniej znaleźć nam coś bez chemii bez konserwantów coś naprawdę dobrego. W bardzo prosty sposób sami możemy sobie stworzyć pyszne mięso na kanapki a ile to nam da radości.



Składniki:
- boczek św. ok 1kg
- czosnek 3 starte ząbki
- sól morska 2 łyżeczki
- pieprz świeżo zmielony
- płatki chili ok 2 łyżeczki
- lawenda ususzona 1 łyżkę
- oregano 1 łyżeczkę
- majeranek 1 łyżeczkę
- miód 2 łyżki
- olej ok 100ml
- piwo 1 szklankę

Sposób wykonania :
 - boczek myje osuszam
- posypuję przyprawami, smaruje miodem masuję wszystko (wklepuję)
- zwijam ciasno, wiąże sznurkiem po czym wkładam do siatki (siatka do mięsa)
- zostawiam boczek na ok dwa dni w lodówce aby przeszedł aromatem marynaty. Kilka razy obracam aby wszystko ładnie przeszło.
- piekarnik rozgrzewam do 180 stopni
- boczek obsmażam na patelni na rumiany kolor z każdej strony
- układam na blaszce i podlewam piwem
- piekę ok 1,5 kilka razy obracam i podlewam piwem
po upieczeniu daję mu odpocząć po czym można już go konsumować:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz