Strony

piątek, 16 października 2015

Gulasz wieprzowy ze śliwkami

Za oknem zimno, resztki kolorowych liści na drzewach rozwiewa wiatr. Na targu możemy dostać jeszcze jesienne owoce w tym śliwki. Świetnie nadają się nie tylko do knedli, ale również do mięsa. Zapach cynamonu, goździków zawsze kojarzy mi się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać.



SKŁADNIKI:
  • ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • ok 35 dag śliwek węgierek 
  • 1 łyżka mąki 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 1 laskę cynamonu
  • 5-7 goździków 
  • 3 liście laurowe 
  • 2 cebule czerwone 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz 
  •  kaszę gryczaną lub ziemniaki 












SPOSÓB WYKONANIA :
Mięso myjemy, osuszamy, tniemy ostrym nożem  na gulaszową kostkę. Doprawiamy solą oraz  świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką, smażyć partiami na rozgrzanym oleju, mieszając przekładać do rondla(lub naczynia żaroodpornego) Do mięsa dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, zgnieciony czosnek, połamane liście laurowe, utłuczoną laskę cynamonu, goździki. Patelnie, na której smażyliśmy mięso, zalewamy wodą, wymieszamy z pozostałościami od smażenia i zalewamy tym nasze mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość.



Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni. 
Smacznego
Polecam inną opcje mojej wersji gulaszu z dynią klik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz