Strony

poniedziałek, 26 października 2015

Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy.

Poplamiony, lekko zniszczony, kartki wyblakłe czasem. Tak to jest moja encyklopedia wiedzy, zeszyt mojej babci Wandy. Pamiętam ten zapach unoszący się po domu, ciasta drożdżowe, które rosły na piecu kaflowym. Uśmiech i wyciągniętą dłoń do przywitania gości. Nie było opcji, aby nie było poczęstunku. Dziś zdradzę wam przepis na rogaliki, ja je zrobiłam z marmoladą z dzikiej róży. Ciasto to, będzie dojrzewało w lodowatej wodzie, a nie w cieplutkiej miseczce jak na ogół się to robi.

SKŁADNIKI :
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 2 kostki margaryny 
  • 10 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 jajka 
  • 1  łyżeczka soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • marmolada twarda nasza ulubiona 
  • cukier puder (na lukier)
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Mąkę, sól, jajka, mieszamy z rozpuszczoną margaryną, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy podsypać odrobiną mąki. Uformowaną kulę, kładziemy na ręcznik kuchenny, zawijamy (zawiążemy sznurkiem, gumką) i tak przygotowane ciasto zanurzamy w zimnej wodzie. Gdy wypłynie po ok. 30 minutach jest już gotowe.
Ciasto wyciągamy i wyrabiamy, podsypując odrobiną mąki. Gdy nie klei nam się do dłoni, wałkujemy cienkie koła, tniemy z nich trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy. Marmoladę kładziemy na szerszą część trójkąta. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok15 minut do złotego koloru (czas pieczenia zależy od naszych piekarników)
 Jeszcze lekko ciepłe lukrujemy. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody. Ja wolę lukier bardziej gęsty. Zajadamy :) Jeśli zostało nam coś na 2-3 dzień (mało prawdopodobne) możemy je odświeżyć spryskując odrobiną wody i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Moja encyklopedia wiedzy kulinarnej
Macie może też takie skarbnice, dajcie znać, chętnie poznam wasze wspomnienia babcine <3
Pozdrawiam
Basia

4 komentarze:

  1. ostatnio mój mąż robił takie z ciasta francuskiego ale tych chętnie również bym spróbowała ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie m.in na rozdanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja muszę spróbować też zrobić z ciasta francuskiego:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mniaaaam! U mojej mamy znajdą się takie przepisy sprzed lat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak takie przepisy ciesz, wspomnienia przywołują :)

      Usuń