Strony

czwartek, 10 września 2015

Domowe bajgle - przepis


Bajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma  chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis z "The bread book".

 SKŁADNIKI : (9-10 szt) 
  • 500 g mąki pszennej (używam tym 650)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1/1/4 łyżeczki drożdży suchych (5 g)
  • 350 ml wody letniej 
  • 1 jajko do posmarowania 
  • ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.)
  • ok 2 litrów wody do parzenia 


SPOSÓB WYKONANIA :
 Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1/5 do podwojenia swojej wielkości. Po tym czasie wykładamy na omączony blat, delikatnie przerobimy, aby odgazować, po czym robimy wałek i dzielimy na 9-10 równych części. Z każdego kawałka robimy bułeczkę, w której robimy palcem dziurkę, kręcimy ciasto wokół palca, następnie wkładamy drugi palec i ponownie zakręcimy. Będziemy mieć otwór wielkości ok 3 cm.
Odkładamy na stolnice, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30-40 minut.  
Przygotujemy szeroki garnek z ok 2 litrami wody (plus 1 łyżkę cukru) zagotujemy. Do wrzątku wkładamy nasze bajgle i parzymy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia. 
Tak przygotowane bajgle, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy naszymi ulubionymi nasionami. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika)
Może wymagają więcej poświecenia niż tradycyjne bułki, ale smak, konsystencja wynagradza wszytko :) Pyszne na śniadanie i nie tylko. 
Smacznego 
Basia
 

2 komentarze: