Strony

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty

Lato obdarzyło nas kolejnymi owocami, pięknie dojrzały już śliwki. Więc śliwkowego szaleństwa czas zacząć. Połączenie makaronu ze słodką śliwką i jej charakterystyczną kwasowością,  nutą miodu i mięty....pycha a na dodatek bardzo szybko się to robi. A w taki upał to bezcenne ! :)

SKŁADNIKI :
  • makaron świderki (lub nasz ulubiony po ok 100 g na osobę )
  • śliwki ok 1 garść na porcję 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki miodu 
  • garść liści mięty 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy.
Ugotowany makaron łączymy z naszą śliwką i posypujemy listami mięty.

 Szybko, kolorowo, smacznie, aromatycznie ....... Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Pyszne danie na obiadek. Takie idealne dla ochłody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) jak pisałam pyszne na ciepło jak i na zimno.

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie się prezentuje!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny przepis! Rzeczy genialne proste bywają najlepsze! Już pędzę do kuchni, gdzie śliwki czekają na zagospodarowanie :)

    OdpowiedzUsuń