Strony

piątek, 8 maja 2015

Pierogi z młodą kapustą, koperkiem - nowalijki

Czas młodych warzyw w pełni, już można dostać świeżą kapustę, więc czas szaleństw z kapustą uważam za otwarty. Na pierwszy rzut idą pierogi z kapustą. Nie raz jadłam z kiszoną, ale tym razem postawiłam na świeżutką młodą kapustę. Nie zawiodłam się połączeniem są przepyszne. Można w bardzo tani sposób zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży koperek, mięciutki pierog i słodka kapusta z nutą cytryny ..... nic tylko rękawy zakasać i do dzieła, warto :))
SKŁADNIKI :
ciasto ( ok dużych pierogów)
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • ok. 1 szklanki wrzącej wody ( w zależności od typu mąki, w razie gdy ciasto jest suche troszkę jeszcze dolejemy )
farsz
  • 1 mała główka świeżej kapusty 
  • 1 cebula 
  • garść posiekanego kopru 
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • kilka kropli soku z cytryny do smaku 
  • 2 łyżki oleju 
dodatkowo 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 mała cebula
  • koperek do posypania 


 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić w cienkie paski. Zalać wrzącą wodą, posolić (ok. 1 małej łyżeczki) ugotować do miękkości. Gdy jest już miękka zlać, ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pociętą w kosteczkę cebulę, zeszklić, dorzuć odsączoną kapustę. Smażyć ok. 10-15 minut mieszając, pod koniec dodać świeży pocięty koperek doprawić do smaku, odstawić.
ciasto na pierogi
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Zrobić po środku wgłębienie i wlać porcjami wrzącą wodę zagniatając ciasto(można zrobić to w początkowej fazie łyżką drewnianą, aby się nie poparzyć)
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć szklaną koła, na środek ułożyć nasz farsz i dokładnie pieroga skleić. Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok. 2 minut. Podawać podsmażoną na rumiano cebulką oraz świeżym koperkiem.
Pierogi są pyszne, lekkie i  pełne wiosennego aromatu.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz