SKŁADNIKI :
- ok. 1 kilogram obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść. Do przestudzonych dodać resztę składników, doprawić do smaku. Formować kuleczki i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe.
Są bardzo proste w wykonaniu, myślę, że niejadek też na nie się skusi zwłaszcza jak je jeszcze sam przygotuję :)
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńA mozna byloby je zrobic w piekarniku?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak, myślę, że będą nawet bardziej chrupiące. Pozdrawiam
UsuńPrzymierzam się do zrobienia kuleczek ziemniaczanych, jednak zależałoby mi, by upiec je w piekarniku. Jaki czas i temperatura pieczenia powinny być, według Pani, wystarczające? Sądzi Pani, że "nadwyżkę" kuleczek można przed upieczeniem zamrozić, by móc wykorzystać innym razem? :)
OdpowiedzUsuńWitam, wydaję mi się,że 180 stopni na ok 20 minut,powinno być już upieczone. Najlepiej pod koniec wyciągnąć jedną, przekroić i zobaczyć czy już jest gotowe. A co do mrożenia jak najbardziej można zamrozić. Nie ma na co czekać, upiec i się delektować smakiem. Pozdrawiam :)
UsuńŚwietnie! Bardzo dziękuję za odpowiedź ;) Korzystając z Pani rad- przystępuję do działania ;)
Usuń