Strony

piątek, 27 marca 2015

Kolorowe faszerowane jajka - Wielkanoc

Za kilka dni Wielkanoc, tradycyjnie nie może odbyć się bez jajek. W tym roku tradycyjne podanie jajek zamienię na nietradycyjne :) Zawsze farbowałam jajka ze skorupkami i zapewne w tym roku też tak zrobię, ale zrobiłam też nieco inna wariację na ten temat, pofarbuję białka ugotowanych jajek barwnikami spożywczymi. Będzie kolorowo, pysznie jak przystało na te święta. Kolor barwnika kompletnie nie zmienia smaku jajka jest to jedynie wizualny efekt. Moje dziewczynki są nimi zachwycone i myślę, że niejadek też na takie jajko się skusi :) Kolor i intensywność zależy już tylko od naszej fantazji.

SKŁADNIKI :
  • jajka 6szt (wedle upodobania)
  • majonez 3-4 łyżki 
  • łyżeczkę musztardy 
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka papryka do posypania
  • szczypiorek
  • kiełki ulubione
  • mix sałat wedle upodobania 
  • barwiki spożywcze w żelu lub proszku (z każdego koloru wystarczy ociupinka)
  • po łyżeczce octu dla intensywności koloru (można pominąć, ocet nie zmieni smaku białka)
  • ciepła woda po ok 3/4 szklanki 

SPOSÓB WYKONANIA :
Jajka gotujemy na twardo ok 10 minut, po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy uważając, aby nie uszkodzić białka. Przekrawamy na pół, żółtko wyciągamy do miseczki. W szklankach przygotowujemy nasze barwinki, woda ciepła, szczyptę barwika(polecam rękawiczki),łyżeczkę octu. Do tak przygotowanych barwików wkładamy nasze białka, odstawiamy na chwilkę, wyciągamy, jeśli już intensywność koloru nam odpowiada. Wyciągamy na ręcznik papierowy dziurką do góry. Między czasie szykujemy nasze żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą wszystko do smaku, dodajemy majonez tak, aby nasza masa jajeczna była kremowa.
Na talerzu układamy nasze ulubione kiełki, sałaty na, to nasze białka kolorowy i na każde jajko nakładamy nasz farsz, szprycą lub łyżeczką, posypujemy zmieloną papryką.
Tradycyjnie lecz inaczej, barwy są piękne i cieszą nasze oko a taka jest właśnie wiosna i Wielkanoc.
Smacznego
Basia

3 komentarze: