Strony

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Mocno czekoladowe brownie

Święta, święta i po świętach teraz pozostało pełno mikołajków, bombek czekoladowych pełno czekolady. Ja z tego robię mocno czekoladowe brownie cudnie smakuję szybko znika z blachy a i w szafce nie zawadza. Jak wiadomo każda blacha do pieczenia jest inna ja zazwyczaj jak robię na więcej osób robię z półtora porcji a jeśli tak tylko dla nas i na szybkie zjedzenie robię z jednej porcji. Trzeba dostosować do swoich potrzeb i blachy. Tak samo jak z upieczeniem  jak na szybkie zjedzenie robię bardziej płynną a jak na dłużej do piekę do suchego patyczka.


 SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka mąki ( u mnie 250 ml)
  • 200 g masła 
  • 200 g czekolady ( często mieszam gorzką z mleczną a po świętach daję to co mam :)
  •  ok 50 g pociętej w drobne kawałki czekolady 
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć my go kochamy )
  • 4 jajka 
  • 1 pełna szklanka cukru 
  • szczypta soli 
  • jeśli lubimy możemy dodać naszą ulubioną esencję np. waniliową, migdałową 

 SPOSÓB WYKONANIA :
-  rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej ( w większy garnek wlewamy gorącą wodę i w to wkładamy miskę bądź mniejszy garnek z naszą czekolada i masłem, gotujemy na wolnym ogniu a nasza zawartość w tym czasie się nam rozpuszcza i się nie przypali )
- między czasie mieszamy nasze suche składniki po czym dodajemy jajka i ostudzoną masę czekoladową
- do tak przygotowanej masy dodajemy połamaną naszą czekoladę (ok 50 g) 
- wszytko razem wymieszamy i wlewamy na przygotowaną blaszkę
- pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 minut ( sprawdzamy patyczkiem, jeśli chcemy aby ciasto było bardziej wilgotne pieczemy krócej a jeśli lubimy bardziej suche to do suchego patyczka)
zajadamy :)) przepyszne jest jeszcze ciepłe ale i na zimno super smakuję

Smacznego :)

9 komentarzy: