Strony

piątek, 23 stycznia 2015

Makaron z piersią kurczaka na maśle cytrynowym.

To, że jestem makaroniara osoby które mnie znają już wiedzą , to że lubię różne połączenia makaronu też wiedzą i to jest nie zmienne wręcz, że moja wiedza i smak w tej dziedzinie rozrasta. Nie zawsze mam czas na długie stanie przy garach a czasem się po prostu nie chce(tak to mówię ja Basia w kuchni) :)) czasem zmęczenie bierze górę. Nie ma takiej opcji, aby choć jeden posiłek nie był ciepły, nie ma opcji bez obiadu. Szybko, prosto z minimalną ilością składników tym razem to makaron, cytryna, masło, pierś z kurczaka, sól, pieprz do smaku i  świeże zioło tym razem była to bazylia, ale świetnie się komponuje z pietruszką.

SKŁADNIKI :
  • makaron ok 100 g na osobę 
  • cytryna 
  • masło 100 g 
  • sól , pieprz do smaku 
  • pierś z kurczaka ( ja na dwie osoby wykorzystuję pół piersi )
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • świeże listki bazylii, świetnie też nadaje się świeża pietruszka 
 

 SPOSÓB WYKONANIA :
- pierś z kurczaka myjemy, osuszamy dzielimy na większe kawałki solimy, pieprzymy
- nastawiamy wodę na makaron
- na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy nasze piersi z obu stron gdy już je mamy na drugiej stronie dodajemy masło i pokrojone w plastry 3-4 sztuki cytryny (cytrynę myjemy i parzymy)
- dusimy na małym ogniu
- pierś przechodzi posmakiem cytryny do tego dorzucamy nasz ugotowany makaron al dente wszytko razem  mieszamy i ok 2-3 minuty dusimy aż wszystkie smaki się połączą.
Podajemy jeśli chcemy, możemy dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy świeżą bazylią lub świeżą natką pietruszki.

Szybkie  smacznie z minimalną ilością składników. Połączenie kolorów jak dla mnie już daje dużo energii.
Smacznego

2 komentarze:

  1. Kurczak plus cytryna ciekawe połączenie, kiedyś robiłam kaczkę z limonkami wyszła niezła.

    OdpowiedzUsuń