Strony

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny

Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka są zapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę podjadałam jest bardzo aromatyczny karmelizowane słupki marchwi, sok pomarańczowy, sok z cytryny, curry oraz goździki a to wszytko podbite odrobiną kminku ....i jak go nie wyjadać :)) Można go podawać z całymi słupkami marchwi lub zblendowany. W zależności do czego chcemy go użyć.

SKŁADNIKI :
  • sok marchewkowy ok 0,7 litra (używam kupnego)
  • 200 gram marchwi pociętej w słupki 
  • 1 cytrynę 
  • 1 pomarańczę 
  • 1 łyżeczkę przyprawy curry 
  • 2 szczypty mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • 3 goździki 
  • 1 łyżka cukru brązowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 50 ml śmietany słodkiej 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- sok z marchwi ( wyciśnięty lub kupny) wlewamy do garnka i powoli go redukujemy mniej więcej  1/3 objętości
- do tego dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, przyprawy cynamon, goździki, curry, kminek gotujemy ok 10 minut
- marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki (dobrze by było jak będą mniej więcej równe, aby w tej samym czasie się ugotowały)
- na patelni rozgrzewamy masło dodajemy naszą marchew ok 1 minuty podsmażamy po czym posypujemy ją brązowym cukrem i zaczynamy ją karmelizować. Karmelizowana marchew nadaje smaku całemu sosu więc staramy się go nie przypalić będzie miał wtedy gorzkawy posmak.
- karmelizowaną marchew doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy do tego nasz marchewkowy sos
- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki
- w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe
- jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąć
Jeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.
Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę.
Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej bo do finalizacji potrawy może być go niewiele.

Sos między innymi powstał z myślą o świętach Bożego Narodzenia, ale i również na "normalne" dni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz