Strony

piątek, 21 listopada 2014

Chleb piwny - wyzwanie

Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny" :) (nie ma pojęcia, że on jest na piwie :))). Także polecam go w 100 % i ja go jeszcze nie raz upiekę.


SKŁADNIKI :
  • 400 G mąki pszennej (typ 550 )
  • 300 g piwna ciemnego 
  • 15 g drożdży świeżych 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczkę soli 
  • 1 łyżkę cukru 
  • 3-4 łyżki płatków owsianych 

SPOSÓB WYKONANIA :
- drożdże pokruszymy do miski zasypiemy cukrem oraz dodamy lekko ogrzane mleko (2-3 łyżki)
jak drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi
- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie
- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.

Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam na kolejne wyzwania na Ugotuj z nami klik
Pozdrawiam Basia

1 komentarz:

  1. rewelacyjny chlebek! szybki i łatwy w przygotowaniu! i przyznam się, że to pierwszy, który mi się udał :) K.

    OdpowiedzUsuń