Strony

wtorek, 7 października 2014

Tradycyjny kapuśnaik

Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy  dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :)

 
SKŁADNIKI :
  • kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić
  • marchew 1 dużą 
  • pietruszka korzeń 2 szt 
  • seler korzeń 1 mały 
  • cebula 1 mała
  • rozmaryn św.1 gałązkę 
  • tymianek św. 2 gałązki 
  • oregano św. 2 gałązki 
  • lubczyk św. 2 gałązki 
  • ziele angielskie 3 szt 
  • liść laurowy 2 szt 
  • sól, pieprz do smaku 
  • kminek do smaku wedle uznania 
  • kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki
  • kasza jęczmienna drobna 125 ml

 SPOSÓB WYKONANIA :
- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania
- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół
- gdy nasze mięso zaczyna się gotować i  jeżeli są to zbieram szumowiny
- wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę, pietruszkę, marchew, seler, zioła (najlepiej przewiązane nitką , aby było  łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy
- gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę
- gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru )
- gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy
Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie, liść laurowy oraz pietruszkę z selerem, pozostawiam samą marchew. Można spokojnie to pominąć, robię to dlatego, że moi domownicy  tego nie jedzą. Ilość ziół dodaje cudownego aromatu więc nie używam żadnych "jarzynek, veget " lub innych cudów tego rodzaju.

Zupę można zajadać samą ale ja najczęściej podaję ją z okraszonymi ziemniakami, tak nauczyła mnie moja babcia .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz