Strony

piątek, 4 lipca 2014

Letnia surówka z bobem, młodym groszkiem w towarzystwie dressinku z granatu

W końcu mamy ciepło jeść się zbytnio  nie chce. Dobrym rozwiązaniem na tą porę są surówki, sałatki szybkie w zrobieniu co nie wymagają dużego nakładu gotowania. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jak możemy pójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam moim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam granat oraz zrobiłam dressing z soku granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej fety z bazylią i oregano i nie była bym sobą gdyby nie wskoczyły tam kwiatki lawendy, która aż się prosi z ogrodu, aby ja dodać. Ma swój charakterystyczny posmak i dodaję on świeżości potrawie.

SKŁADNIKI : porcja na dwie osoby  PRZEPIS AUTORSKI 
  • dwie garście groszku młodego cukrowego
  • ok 15 listków młodej botwinki 
  • bób ok 100 g
  • kwiaty lawendy wedle uznania 
  • granat 1 szt 
  • feta z bazylią i oregano wedle uznania
Dressing
  • sok z połowy granatu
  • 1 łyżeczkę miodu 
  • 1 łyżkę octu winnego 
  • 3-4  łyżki oliwy 
 
SPOSÓB WYKONANIA :
- groszek, liście botwinki, myjemy osuszamy
- bób gotujemy do miękkości po czym obieramy ze skórki
- z połowy granatu obieramy ziarenka 
DRESSING 
łączymy ze sobą sok z wyciśniętej połowy granatu, mód, ocet oraz oliwę dokładnie ze sobą mieszamy 
- na talerz układamy groszek, listki botwinki, ugotowany i obrany bób, owoce granatu, fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same kwiatki wyciągnięte z łodygi mają posmak zbliżony do oregano(wedle mnie))
- polewam całość dressingiem i można zajadać
Szybko kolorowo i smacznie a przy tym  jak można nasze kubki smakowe zadowolić dając im taką gamę smaków oraz witamin.

Smacznego tworzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz