Strony

wtorek, 4 marca 2014

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry i smaczny bo swój :)
Oto moja wersja zupy gulaszowej

SKŁADNIKI :

  •  wołowina 400 g (użyłam zrazowej, ale równie dobrze może być gulaszowa )
  • ziemniaki 4 szt
  • marchew 2 szt
  • cebula 3 szt
  • seler naciowy 2 gałązki 
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka żółta 0,5 szt 
  • pomidorki koktajlowe 5 szt(równie dobrze mogą być pomidory w puszce)
  • masło 3 łyżki 
  • oliwa ok 8  łyżek 
  • czosnek 2 duże ząbki
  • oregano 2 gałązki 
  • tymianek 2 gałązki
  • rozmaryn gałązkę 
  • kminek 1 łyżeczkę 
  • papryka ostra do smaku
  • papryka słodka 1 łyżeczkę 
  • sól morska do smaku 
  • pieprz kolorowy do smaku 
  • mąka - odrobina do posypania mięsa 
  • woda ok 4 szklanek (jeżeli będzie za mało zawsze można dolać
SPOSÓB WYKONANIA:
- mięso myję osuszam, gdy są błony usuwam je,  kroję w kawałki ok 1-1,5 cm szerokości
- wkładam do miseczki i marynuję polewając oliwą i obsypując kminkiem odstawiam, aby wołowina przeszła aromatem
- w między czasie myję i obieram warzywa i kroję na kawałki, marchew w plastry pietruszkę, seler naciowy w kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki
- cebulę, czosnek kroję w drobną kostkę
- rozgrzewam oliwę w garnku z grubym dnem
- gdy oliwa jest rozgrzana wrzucam cebulę, potem czosnek i szklę
- gdy mięso już przeszło obsypuję mąką ( zagęści nam to zupę )
- wrzucam do cebuli i obsmażam z każdej strony
- dolewam ok 3 szklanek wody i tak duszę na średnim ogniu ok 15 minut
- dorzucam seler naciowy, pietruszkę, marchew duszę kolejne 10 minut
- na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie paprykę, pomidorki koktajlowe podsmażam 3-4 minuty
- jeżeli widzimy, że jest za mało wywaru dolewamy jeszcze szklankę wody 
- wrzucam całość do garnka dodaję ziemniaki  mieszam
- dorzucam zioła i przyprawy, solę i pieprzę do smaku
- gdy wszystko już będzie miękkie możemy podawać :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz