Strony

wtorek, 11 marca 2014

Blok czekoladowy

Jestem z tego pokolenia co się zajadało pysznym blokiem czekoladowym zrobionym z "niebieskiego" mleka :) Ile łyżek wyjadałam na sucho tego mleka ciężko zliczyć. Taka nasza wypasiona czekolada. Dziś moim dzieciom trudno sobie wyobrazić, że ja nie miałam możliwości jedzenia tyle słodyczy co dziś jest dostępne. Ten blog zrobiłam zrobiłam tradycyjny bez orzechów, rodzynek w następnej wersji go rozbuduję ale o tym innym razem.

 
SKŁADNIKI:
  • mleko pełne w proszku 500 g 
  • woda 200 ml 
  • herbatniki (użyłam 3 paczki herbatników "Jutrzenka"
  • masło 1 kostkę 
  • 3 łyżki kakao ciemnego 
  • cukier 3/4 szklanki
 SPOSÓB WYKONANIA :
- mleko wsypuję do dużej miski do tego dodaję pokruszone herbatniki, mieszam z mlekiem
- w garnuszku podgrzewam wodę, dodaję masło cukier i kakao - mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji
- tak przygotowaną masę powoli wlewam do naszego mleka z herbatnikami, mieszam drewnianą łyżką
- gdy wymieszamy nasze składniki gotową masę przekładam do przygotowanej foremki (użyłam foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia)
- tak przygotowany blok wkładam do lodówki do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą noc.
Gotowe możemy zajadać. To jest wersja podstawowa do niej możemy dodać nasze ulubione posiekane orzechy, rodzynki lub inne bakalie

Smacznego zajadania :)

3 komentarze:

  1. mniam ,pychotka.Ja też takim blokiem się kiedyś zajadałam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis taki sam jak kiedyś .... aż ślinka cieknie bo wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń