Strony

poniedziałek, 3 lutego 2014

Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone

Wielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra,  z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i pisać o niej. Każdy przeżywa ją inaczej i czy tego chcemy czy nie prędzej czy później nas dopadnie. Smaki, które opisałam starałam się ująć w deserze walentynkowym. Połączenie serka mascarpone z czekoladą przełożone konfiturą z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem. Oczywiście nie odbyło się bez sosu czekoladowego z nutą pieprzu. A na to wszystko słodka beza.




SKŁADNIKI: porcja na 4 osoby

Ciasto na naleśniki
- 2 jajka
- 210 gram mąki pszennej(użyłam 405)
- 150 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
-1 łyżkę cukru
- szczypta soli

Do przełożenia
- serek mascarpone 250 g
- pół tabliczki gorzkiej rozpuszczonej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- konfiturę z wiśni z octem balsamicznym i pieprzem, jeżeli nie posiadamy to może być zwykła konfitura wiśniowa 
 - 2 białka plus 3 łyżki cukru pudru

Sos czekoladowy
- mleko 100 ml
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 30 gram masła
- świeżo zmielony pieprz odrobinę do podbicia smaku



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Naleśniki
- mieszamy jajka z cukrem na puszystą masę po czym dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą gładką masę
- smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni z z odrobina oleju
- z  usmażonych wycinamy foremka kółka ( z jednego naleśnika wycięłam 4 szt, wycinałam pierścieniem do formowania o średnicy 8 cm)
Do przełożenia
- serek mascarpone mieszamy z rozpuszczona i ostudzoną czekoladą wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Mieszamy do jednolitej konsystencji.
- w osobnym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i 100 ml mleka mieszamy i gotujemy na średnim ogniu do otrzymania jednolitego gęstego sosu do podbicia smaku dodajemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu
- gdy pozostałe składniki mamy gotowe zabieramy się za ubicie białek na sztywną masę w połączeniu z cukrem pudrem tworzymy słodką beze, ja dodałam 3 łyżki cukru pudru ale jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie dodaje wedle własnego smaku .

- na talerzu układamy pierścień i zaczynamy łączyć wszystkie smaki na dno układamy naleśnik na niego masę czekoladową z mascarpone, naleśnik, konfiturę z wiśni, naleśnik masę czekoladową, naleśnik a na górę szpryca nakładamy bezę. Delikatnie ściągamy pierścień i polewamy sosem.

Wbrew pozorom nie jest to tak słodki deser jak by się wydawało, smak podbijają wiśnie w occie balsamicznym z pieprzem oraz sam sos czekoladowy

Jest to moja wersja naleśnika na "walentynki" w połączeniu z moim ukochanym i najpiękniejszym kwiatem żółtym tulipanem.....



Smacznego


1 komentarz: