Strony

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Czekoladowy chleb

Często słyszę pytanie od mojej córki "mamo a czemu na śniadanie i kolację jemy chleb?" no to ja na no, że tak już się przyjęło, ale często sobie urozmaicamy nasze posiłki czymś innym. Tym razem postanowiłam, że zrobię jej chleb czekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje chleba i zjadanie pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki.


SKŁADNIKI - na dwa bochenki 

- 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant) 
4 i 1/2 filiżanki mąki
- 1/2 filiżanki cukru brązowego
- 1/3 filiżanki kakao
- 2 łyżeczki soli 
 - 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady 
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

SPOSÓB WYKONANIA 
- Do dużego kubka skruszam drożdże, dodaję 1/3 filiżanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
- Mąkę przesiewam do miski i mieszam z cukrem, kakao i solą.
- Do kubka z drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelewam do miski z mąką i mieszam, dodając chipsy lub czekoladę.
- Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany mąką blat i wyrabiam przez 10 - 15 minut.
- Przekładam ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
 - Wykładam na podsypany mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią


- Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania smaruję bochenki jajkiem.
- Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i piekę chleb przez 10 minut. Później obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 20 minut.
- Wyjmuję z piekarnika, przykrywam ściereczką i czekam aż całkowicie ostygnie.

 - chlebek czekoladowy jest pyszny na ciepło można odgrzać go w piekarniku przez parę minut skraplając go przed włożeniem wodą .

* moja inspiracją do tego chlebka był przepis ze strony "kwestia smaku"

Smacznego

3 komentarze:

  1. Taki pyszny chlebek do zawsze jakaś odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekoladowy chleb to naprawdę rewelacujne urozmaicenie! jestem pewna, że córeczka była zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak bardzo a zwłaszcza, że uczestniczyła przy wyrabianiu ciasta :) następny w kolejce to chleb cynamonowy :)

    OdpowiedzUsuń