Strony

sobota, 21 grudnia 2013

Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki

Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.


SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt

- 350 g letniego mleka
- 60 g roztopionego masła
- pół łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

dodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do  posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.

FARSZ 
- kapusta kiszona 1kg (pisałam o tym tu klik)
- grzyby suszone garść 
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- kolendra w ziarnie lub mielona
- liść laurowy

SPOSÓB WYKONANIA
- Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h (do podwojenia objętości).
-  Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Przekroić nożem na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia

- Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta.
- Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.


- Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem.
Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

FARSZ
- kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu
- do kapusty dodajemy przyprawy, ja przyprawy układam na gazie pisałam o tym tu klik
- grzyby suszone zalewam woda i mocze najlepiej jest to zrobić wieczorem i pozostawić tak na noc
- tak gotowe grzyby najlepiej jeszcze przed podaniem pociąć je na mniejsze kawałeczki będzie łatwiej je konsumować w paszteciku dodaję do kapusty i dusze do miękkości 
- gdy kapusta jest już gotowa odsączam ją i jeżeli tego wymaga tnę na mniejsze kawałeczki i tak gotową układam na cieście 

- moja inspiracja do kapuśniaczków pochodzi ze strony "Moje wypieki"

kapuśniaczki są przepyszne  możemy je wykonać wcześniej  a w dniu wigilii podgrzać w piekarniku i cieplutkie podawać do barszczu 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz