Strony

piątek, 13 grudnia 2013

Była sobie kurka w polencie.

Kaszka kukurydziana u nas nie jest tak wykorzystywana do dań jak np. we Włoszech słynna "polenta"włoska  potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej  obecnie na ogół z mąki  lub kaszki kukurydzianej u nas bardziej znana jako mamałyga. A szkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej. Ja tym razem podałam ją z suszonymi pomidorami połączonymi z kurkami pod kołderka sera cheddar.
 SKŁADNIKI :czas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób
- kaszka kukurydziana (może być też mąka kukurydziana lub kasztanowa) 180ml
- mleko 750 ml ( można równie dobrze użyć wody)
- masło 150gr
- kurki 1 op ( użyłam 3 garście)
- pomidory suszone  7 szt
- cebula szalotka 1 szt
-  ser cheddar 100 gr
- śmietanka 12% 100ml
- tymianek 2 gałązki ( płaską łyżeczkę suszonego)
- bazylia świeża kilka listków
- kolendra suszona pół łyżeczki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 4-5 miseczek do zapiekania(można też zapiec w jednym większym naczyniu i poporcjować przed podaniem )

SPOSÓB WYKONANIA:
- wstawiamy mleko(wodę) i  gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać kaszkę  kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć ogień i gotować polentę ok. 40 min, cały czas mieszając, gdy już jest gotowa dodaję 50 gram masła mieszam to dodając jeszcze  świeżo zmielony pieprz, sól oraz 50 gram startego sera cheddar i wszystko wszytko razem wymieszam
- na patelni rozpuszczam masło dodaje pokrojona w kostkę szalotkę do tego kurki(wcześniej dobrze umyte i przekrojone na pół) pomidory suszone pokrojone na paseczki solę, pieprzę, doprawiam tymiankiem, kolendrą i duszę na wolnym ogniu po czym wlewam śmietankę i tak dusze przez chwilę
- układam do natłuszczonej masłem miseczki polentę
- na to kurki z pozostałymi składnikami 

 - na to starty ser 

 

- i tak przygotowana miseczkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut

 po tym czasie jest już gotowa do spożycia obsypuję ulubionymi świeżymi ziołami u mnie tym razem była to bazylia 

WSKAZÓWKI 
tym razem dodałam do kurek tymianek i kolendrę ale równie pyszne jest z chili czy z czosnkiem zależy to od naszych  upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka magia którą my sami tworzymy 
- polenta jest przepyszna i pożywna idealna na obiado - kolację
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz