Strony

przelicznik kuchenny

W każdym przepisie podawane są różne miary np 1 szklanka mąki czy gramy przypraw. Często też się zdarza, że nie zawsze mamy pod ręką wagę a na oko nie zawsze ta metoda wyjdzie na dobre :) Sama często korzystam z przelicznika. Ten który wam podaję znajduję się ze strony Kotlet.Tv
Oto przelicznik kulinarny :

Płyny
Mleko
-1 szklanka = 250 ml
- 1 łyżka = 15 g
-1 łyżeczka = 5 g
Olej
-1 szklanka = 225 g
-1 łyżka = 15 g
-1 łyżeczka = 5 g
Śmietana 30% do ubijania        

-1 szklanka = 270 g
- 1 łyżka = 16 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Śmietana 18%
-1 szklanka = 230 g
- 1 łyżka = 12 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Wino
-1 szklanka = 250 ml
-1 łyżka = 15 g
-1 łyżeczka = 5 g

Mąki

Mąka pszenna (zwykła, jasna, typ 550)
-1 szklanka =  170 g
-1 łyżka = 10 g
-1 łyżeczka = 3 g
Mąka pszenna chlebowa (typ 750)
-1 szklanka =  150 g
-1 łyżka = 9 g
-  łyżeczka = 3 g
Mąka pszenna razowa (typ 2000)
-  1 szklanka =  145 g
-  1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Mąka żytnia chlebowa (typ 720)
- 1 szklanka =  145 g
- 1 łyżka = 9 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Mąka żytnia razowa (typ 2000)
-1 szklanka =  120 g
- 1 łyżka = 8 g
- 1 łyżeczka = ~3 g
Mąka orkiszowa razowa (typ 2000)
- 1 szklanka =  150 g
- 1 łyżka = 9 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Mąka ziemniaczana
- 1 szklanka =  200 g
- 1 łyżka = 12 g
- 1 łyżeczka = 4 g

Cukier itp.

Cukier
- 1 szklanka =  240 g
- 1 łyżka = 14 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Cukier puder
- 1 szklanka =  170 g
- 1 łyżka = 12 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Otręby pszenne
- 1 szklanka =  105 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Mak suchy
- 1 szklanka =  160 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Kakao gorzkie
- 1 łyżka = 8
- 1 łyżeczka = 3 g
Wiórki kokosowe
- 1 szklanka = 115 g
- 1 łyżka = 8 g
Kasza manna
- 1 szklanka =  190 g
- 1 łyżka = 12 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Bułka tarta
-1 szklanka = 150 g
- 1 łyżka = 8 g
Ryż suchy
- 1 szklanka = 225 g
- 1 łyżka = 14 g
Sól
- 1 łyżka =19 g
- 1 łyżeczka = 7 g
Żelatyna
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
drożdże: 5 g drożdży suszonych = 10 g drożdży świeżych
zakwas: 60 g zakwasu to 3 łyżki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz